Interstate 40, Oklahoma

Waar we, ongeveer halfweg op de route, een staat met een brede turquoise hemel vol malse schapenwolken doorkruisen, en de zon een vanillekleurige gloed over de aarde werpt.

We zitten hier halfweg op onze route tussen Boston en Los Angeles:

Hier, waar het zwerk lijkt te zijn opengebroken door een bovenaardse koevoet, ontdekken we pas goed de mythische kracht van de Amerikaanse weg. Ik beschrijf het in het boek, maar hier is nog een mooi essay van Paul Theroux over die eeuwige aantrekkingskracht van een Amerikaanse roadtrip. Voor wie iets meer tijd heeft (na het lezen van ‘Enkel in Amerika’ natuurlijk): voor ons vertrek heb ik ‘Travels with Charley: In Search of America’ opnieuw gelezen, een reisverslag van John Steinbeck die met zijn tot een kleine camper omgebouwde pickup Rocinante door de V.S. trok. (En ja, goed, ik wéét dat Steinbecks reisroman ondertussen een beetje met gefronste wenkbrauwen wordt bekeken omdat hij blijkbaar zo goed als de hele rit zijn vrouw had meegenomen zonder dat te hebben beschreven, en conversaties heeft verzonnen. Maar het was een literair werk, geen journalistiek verslag, en in literatuur is de schrijver volledig soeverein om dingen te verdichten.)

Maar de ultieme inspiratie voor een Amerikaanse roadtrip blijft natuurlijk Jack Kerouac en diens omzwervingen door de V.S. Er zijn natuurlijk nog meer literaire roadtrips geweest. Atlas Obscura maakte in 2015 deze gedetailleerde kaart van verscheidene literaire roadtrips door de V.S. En in latere hoofdstukken link ik nog naar relevante roadmovies die kunnen inspireren voor een eigen Amerikaanse roadtrip, maar hier is alvast een flinke selectie.

Ook link ik in ieder hoofdstuk naar muziek. Hier zijn alvast een paar Spotify-lijsten die helemaal van Boston naar Los Angeles met ons zijn meegereisd, maar op bepaalde delen van het traject diepten we ook thematische lijsten op, om alvast in de stemming van onze volgende tussenstop te geraken.

No Comments :

juli 2024
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

* Your email address will not be published.