North Little Rock, Arkansas

Waar we stilaan één werden met Amerika’s wegen. En de dolende zielen die daar overheen scheren.

De route

Vandaag reden we, ondanks het feit dat we de afgelopen twee dagen ook al op dezelfde plaats waren gebleven, nog altijd niet heel ver: vanuit Memphis staken we een stukje Arkansas over tot in staatshoofdstad Little Rock. Totale reistijd: slechts twee uur.

Tankstations

In 1934 tekende architect Norman Bel Geddes een basisontwerp uit voor grote tankstations langs Amerika’s snel uitbreidende en steeds bevolkter wordende wegenstelsel. Hun basisfilosofie: veel ruimte, waarbinnen de automobilist niet al te streng gegidst wordt via lijnen op het asfalt. Het was een geëvolueerde vorm van het bescheiden tankstationnetje dat werd vereeuwigd in Edward Hoppers schilderij Gas uit 1940. Geddes’ ontwerp, dat hij voor de wereldtentoonstelling in New York uittekende voor een oliebedrijf dat later de merknaam Mobil zou dragen, evolueerde verder, en maakte in de jaren 1950 en 1960 ook opgang in Europa en de rest van de wereld.

De retailpocalypse

We zijn niet écht in de stad geweest: na twee dagen boemelen in Memphis wilden we eindelijk eens wat rust. Wel zijn we, omdat geen enkele Amerika-ervaring ons vreemd mocht zijn, in een lekker ouderwets Amerikaans winkelcentrum geweest: de Park Plaza Mall. Die malls beginnen een uitstervende soort te worden, onder meer door de opmars van onlineverkoop en de erosie van de koopkracht in de V.S. Hier bij Atlas Obscura leggen ze goed uit waarom.

Het hotel

Opnieuw belandden we in een Best Western, een keten die stilaan onze home away from home begint te worden. We waren op zoek naar een wasserette om onze kleren te wassen, maar hotels van de Best Western Plus-formule hebben hun eigen wassalonnetje. Waar we dus – in meerdere shifts inmiddels – gebruik van maakten. De overnachting kostte ons € 135, ontbijt inbegrepen.

No Comments :

juni 2024
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

* Your email address will not be published.