Mijn boek Bonus Level vertelt het verhaal van zestig jaar ontwikkelingen in videogames, vanuit het oogpunt van één gamer: de auteur zelf, die het medium al ruim vier decennia lang intens volgt en beleeft. 

Videogames brengen jaarlijks meer dan 120 miljard euro op: niet slecht voor het soort infantiele, verslavende, gewelddadige, maatschappelijk waardeloze vertier waarvoor ze doorgaans worden gebrandmerkt. Bonus levelneemt je mee op ontdekkingstocht door dit nog altijd veelal onbegrepen allereerste entertainmentmedium van het informatietijdperk, verruimt je blikveld erop, en opent je de ogen over de onweerlegbare artistieke en culturele kracht ervan. 

Ik put daarvoor uit ruim veertig jaar ervaring als gamer, en volgde gedurende meer dan de helft van die tijd ook de pijlsnelle ontwikkeling van het medium als journalist. Ik interviewde tientallen sleutelfiguren uit de gamingwereld, zoals Shigeru Miyamoto (Super Mario Bros.), Richard Garriott (Ultima), David Cage (Heavy Rain), Neil Druckmann (The Last of Us), Peter Molyneux (Fable), Toru Iwatani (Pac-Man), Ron Gilbert (The Secret of Monkey Island) en Yu Suzuki (Out Run). 

Mijn decennialange veldonderzoek, vaak achter de coulissen van de bedrijven waar de games worden ontwikkeld, levert een gelaagd verhaal op dat een breed publiek eindelijk een klare kijk geeft op het fenomeen, en tegelijkertijd verwoede gamers verrast met achtergronden en weetjes. 

Bonus level is een liefdesbrief aan het adres van videogames, maar dan wel een waarin de scherpe kantjes van het medium niet worden ontweken. Het boek beslaat een periode van ruim zestig jaar, van de allereerste bliepjes van pioniersgame Spacewar! tot een hedendaags multimedia-epos als Red Dead Redemption II of de collectieve onlinebeleving van Fortnite. Maar het is allerminst een gortdroge geschiedenisles: de auteur, die geregeld in het narrative journalism-verhaal van Bonus Level opduikt als verteller, laat vooral zien hoe diep het medium genesteld is geraakt in de brede populaire cultuur van vandaag. 

Uitgeverij: Willems Uitgevers

Aantal bladzijden: 464 

Productcode (EAN): 9789493242036 

Verschijningsdatum: 17/06/2021

Bestel het boek: