New York

Waar we niet voorbij zijn gekomen tijdens deze roadtrip. Maar hier zijn mijn greatest hits van de twintig keer dat ik er wèl ben geweest.

Bezoeken

De wijken die je zeker moet aandoen zijn TribecaSoho, het Meatpacking DistrictChelsea en Greenwich Village/East Village. Mijd Midtown, het stadsgedeelte waar bijvoorbeeld Times Square en het Rockefeller Center zich bevinden, vanaf de vroege namiddag tot een flink stuk in de avond: dan wordt het er enerverend druk. Maar ga er – in de voormiddag en misschien nog eens ’s avonds laat – toch maar eens kijken: die iconische torengebouwen geven zonder meer een wonderlijke aanblik. Ook aan te raden zijn de parken: Central Park uiteraard, maar vergeet ook niet Battery Park, in ’t zuiden van Manhattan, met een uitzicht op het vrijheidsstandbeeld. Het is hier ook dat je de (gratis) Staten Island Ferry kunt nemen. Loop ook over The High Line, een voormalige goederenspoorlijn op negen meter boven de begane grond van het Meatpacking District naar Hudson Yards, die in 2009 werd omgebouwd tot een (tegenwoordig véél te drukke) promenade. Bezoek Washington Square, waar de genummerde Avenues beginnen. Loop binnen in het cultuurhistorische Metropolitan Museum of het Museum of Modern Art (MoMa). Loop langs 8 Hook and Ladder, de brandweerkazerne die in de jaren 1980 dienstdeed als hoofdkwartier van de Ghostbusters. Steek downtown, achter City Hall, de Brooklyn Bridge over naar de zondagse vlooienmarkt in de Dumbo-wijk. Keer terug via de Manhattan Bridge, en je bent meteen in KoreatownChinatown en Little Italy.

Eten & drinken

Ontbijten bij Eisenberg’s Sandwich Shop op Fifth Avenue. Creools in The Red Rooster in Harlem, met op de meeste uren van de dag een live jazzbandje. Na een vroege show in het Theater District naar de Westway Diner, misschien wel de meest Amerikaanse eettent in heel Manhattan. Een hotdog op een willekeurige straathoek, die daar in rammelende kraampjes voor drie dollar het stuk worden verkocht. Drinken met een uitzicht bij 230 Fifth Rooftop Bar, met zicht op de Empire State Building en de iconische houten waterreservoirs op de daken.

Dolen

Zeker in Manhattan vind ik het altijd een plezier om ’s avonds laat tot ’s nachts kriskras door de straten te dolen. Dat kan gerust in je eentje, wanneer je bijvoorbeeld werkgerelateerd in de stad bent. Het is een wandeling van twee uur van Battery Park naar Central Park, maar neem daar rustig je tijd voor: duik – zeker in de genummerde zijstraten – geregeld eens een bar binnen om rustig wat te drinken. Geen schrik dus voor kilometers, kies bijvoorbeeld een plaats om te gaan avondeten aan de andere kant van waar je hotel ligt, en dool daar dan rustig naartoe. Verblijf je bijvoorbeeld downtown, in het zuidelijke punt van het eiland? Dineer dan in de buurt van Central Park. Of doe dat omgekeerd. Laat je rustig opslokken door de stad.  Doe, met andere woorden, zoals de personages in Edward Hoppers beroemde schilderij Nighthawks.

Slapen

Overnachtingen die ik absoluut memorabel vond waren The London NYC (niet goedkoop, moet ik erbij zeggen, vooral wegens een all-suite hotel), het hippe Ace Hotel, Het Grand Hyatt (evenmin goedkoop, maar je belandt hier weleens dankzij een goeie deal), The WestinThe James NoMaD, het Hudson Hotel en The Frederick Hotel (betaalbaarder én authentieker).

No Comments :

Geef een reactie :

* Your email address will not be published.

juli 2024
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

* Your email address will not be published.