Wat je bent vergeten over ‘Twin Peaks’

Vannacht verschenen de twee eerste afleveringen op het achttiendelige vervolg van de cultserie Twin Peaks. Maar weet je na 25 jaar nog waarover dat allemaal ging? Tijd om een aantal dingen op te frissen.

 

De moord op Laura Palmer. In de pilootaflevering van Twin Peaks, die in 1989 werd uitgezonden op de Amerikaanse televisiezender ABC, trok FBI-agent Dale Cooper (Kyle McLachlan) naar het dorpje Twin Peaks in de staat Washington om er de moord op de zeventienjarige Laura Palmer op te lossen, een laatstejaarsleerlinge op de middelbare school, die in een plastic zak verpakt in de rivier wordt gevonden.

Special agent Dale Cooper. Via Coopers onderzoek leerden we snel de vreemde inwoners van Twin Peaks kennen, waarvan de waarachtige weirdo’s niet degenen zijn die de hele dag met een boomstronk onder de arm rondlopen en zeggen dat hij tot hen spreekt, maar degenen die duistere geheimen verbergen onder een kleinburgerlijk veneer. Het is een thema dat ook al opdook in de film Blue Velvet (1986) een van David Lynch’s eerdere creaties.

De Black Lodge. Even wegkijken als je de reeks liever wilt opfrissen door ze zelf te herbekijken, want hier komt een muilpeer van een spoiler aan: halfweg seizoen twee van Twin Peaks wordt Laura Palmers bloedeigen vader Leland ontmaskerd als haar moordenaar. Maar de door wroeging verteerde arme drommel werd tijdens de daad bezeten door Bob, een kwelgeest die afkomstig is uit de Black Lodge, een kwade plek die alleen bereikbaar is via de onheilspellende bossen rond Twin Peaks.

Dwergen en droomsequenties. Wanneer Cooper, na de ontvoering van zijn geliefde Annie (een nog piepe Heather Graham), uiteindelijk in de Black Lodge terechtkomt aan het einde van de reeks, ziet hij – voor zijn uiteindelijke confrontatie met Bob – ook alle figuren opdraven die hijzelf en bewoners van Twin Peaks geregeld zagen in dromen en visioenen: de dansende, achterstevoren pratende dwerg (Michael J. Anderson), bijvoorbeeld. Het waren die elementen die mee de betoverende sfeer van Twin Peaks bepaalden.

Binnen 25 jaar zouden we meer weten. In de Black Lodge komt Cooper ook Laura Palmer tegen, die hem vertelt dat ze “elkaar binnen 25 jaar terug zullen zien”. Meteen een hint waaruit de decennialange fantheorie ontstond dat Lynch en medebedenker Mark Frost altijd al van plan waren om de serie terug op het scherm te brengen. Ook al moesten ze in 1991, na het einde van het tweede seizoen, de handdoek in de ring gooien: zender ABC wilde geen derde seizoen meer, nu het centrale mysterie van de reeks – de moord dus – was opgelost en daardoor meer en meer kijkers afhaakten. De cliffhanger aan het einde, dat Cooper – opgepast: weer zo’n spoiler – nu bezeten is door Bob, werd dus een nieuw raadsel dat al een kwarteeuw op een antwoord wacht.

Niemand van de cast werd echt groot. Toen seizoen één van Twin Peaks in 1990 in de Verenigde Staten liep, was het nochtans meer dan een cultsuccesje: de prilste episodes kregen meer dan 30 miljoen Amerikanen voor de buis, en toen commerciële zender VTM de reeks anderhalf jaar later ook bij ons uitzond sijpelden emblemen en quotes uit de reeks – zie “Damn good coffee!” en “The owls are not what they seem” – door bij het grote publiek. Ook de acteurs kregen er een sterrenstatus door, die ze echter niet konden verzilveren: zelfs hoofdrolspeler Kyle McLachlan bleef de rest van zijn carrière hangen in een Limbo van bijrollen.

David Lynch runde de show niet. De productie van het derde seizoen van Twin Peaks valt, op zijn zachtst gezegd, getroubleerd te noemen. Lynch was, niet lang na de aankondiging dat de serie zou terugkomen in een zesdelige limited series op de Amerikaanse betaaltelevisiezender Showtime, al bijna opgestapt, en volgens het tv-kanaal komt de reeks in het beste geval pas eind 2016 op het scherm. Ook over hoeveel afleveringen Lynch zal regisseren is er geen zekerheid. Maar nog vreemder is dat niemand kijkt naar medebedenker en eigenlijke showrunner Mark Frost, die er – zo getuigen tenminste zijn uitspraken in interviews – wel erg op gebrand is om een paar antwoorden op prangende vragen te geven. Ook van de originele reeks regisseerde Lynch overigens slechts zes van de dertig afleveringen, en hield Frost zich, hoewel Lynch creatief verbonden bleef met de reeks, met de dagelijkse artistieke leiding van Twin Peaks bezig.

No Comments :

juni 2024
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

* Your email address will not be published.