Over dat vuurwapengeweld en die videospelletjes…

“The image title was “beatmyscore.png”. What we see here is evidence of the only real innovation 8chan has brought to global terrorism: the gamification of mass violence. We see this not just in the references to “high scores”, but in the very way the Christchurch shooting was carried out. Brenton Tarrant livestreamed his massacre from a helmet cam in a way that made the shooting look almost exactly like a First Person Shooter video game. This was a conscious choice, as was his decision to pick a sound-track for the spree that would entertain and inspire his viewers.”

Zonder een vingertje uit te steken naar een medium dat ik al zo’n kwarteeuw probeer te verdedigen, en er meteen bij zeggend dat een direct, causaal verband tussen videogames en vuurwapengeweld compleet belachelijk is: er zijn aanwijzingen dat de daders, en zij die hen steunen, het visuele en mechanische idioom van videogames overnemen om elkaar op te jutten. Geweld wordt op fora als 8chan, de endeldarm van de virtuele wereld, ‘gegamificeerd’.

Zoals blijkt uit het interessante onderzoekje in deze link, waaruit bovenstaande quote komt.

Academische onderzoekers die de effecten van videogames bestuderen, stellen al enkele jaren dat er een piepkleine groep gamers kan zijn (ergens in de tiendes of honderdsten van een procent) die de virtuele wereld van hun first person shooter moeilijk kunnen onderscheiden van de echte wereld. Gooi dat mee in een som van meerdere delen (vrij wapenbezit in de V.S., sociale factoren, extremisering van onze samenleving, haat jegens minderheden…) en het wordt stilaan minstens een mogelijkheid dat bepaalde games, voor een welbepaalde (nogmaals: pietepeuterig kleine) groep gamers, misschien wèl een van de stuwende factoren vormen. 

En nu zeg je misschien: gewelddaden in films, strips, romans, misschien zelfs theaterstukken en opera’s, kunnen óók worden gekopieerd door de vozen van geest. True. Maar geen van die media heeft het mechanische karakter – met high- en XP-scores, en de onmiddellijke gratificatie van iedere juiste druk op een combinatie van knoppen – die videogames hebben.

Just sayin’. Soms moet je ook eens durven vloeken in je eigen kerk, nietwaar?

No Comments :

juni 2024
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

* Your email address will not be published.