Deze zeven videogames maken ‘Warhammer’ (iets) minder nerdy

Beeld uit ‘Dawn of War III’

Fantasy-oorlogsmaquettegame Warhammer richt zich sinds 1983 op een klein maar fanatiek publiek: ware nerds, die zo ver gaan dat ze hun dwergen en kobolden naar eigen smaak verven voordat ze ermee ten strijde trekken tegen andere fanatiekelingen. Nu wil The Games Workshop, de Britse uitgever achter het spel, naar een bredere doelgroep via een medium dat zijn geeky cachet van zich aan het afwerpen is: videogames!

Op dit moment kun je zelfs van een waar offensief spreken: zeven nieuwe games zijn ofwel in de maak, ofwel ergens in het afgelopen jaar al gelanceerd maar krijgen geregeld nieuwe content. De mensen achter die games zijn er ook op gebrand om een publiek aan te boren dat niet eens noodzakelijk iets afwist van het originele tafelspel.

Een overzicht van momenteel actief lopende of in de maak zijnde Warhammer-games:

Warhammer 40,000: Dawn of War III: Deze nieuwe real time strategygame onder de futuristische pendant Warhammer 40K, die donderdag verschijnt voor de pc, volgt op twee derdere fanfavorieten uit 2004 en 2009, en krikt de actie volgens zijn makers nog een eindje verder op. “Dawn of War III draait helemaal om die ‘Fuck Yeah!’-momenten, de ogenblikken waarop je opstaat van je pc en vreugdekreten slaakt om de geweldige streek die je net uithaalde”, zei game director Pierre Boulle onlangs in een interview dat ik met hem onderhield (en dat verscheen op 9lives).

Total War: Warhammer II: Het Britse The Creative Assembly zette met zijn Total War-reeks een aantal uitstekende videogamerendities van belangrijke tijdsvakken in de militaire geschiedenis neer, met onder meer Shogun, Rome, Empire, Medieval en Napoleon. Vorig jaar maakten ze voor het eerst een zijsprongetje naar het fantasy-universum van Warhammer, en dat beviel heel wat spelers zo goed dat ze al een sequel op stapel hebben. Nog geen woord, ondertussen, over een nieuwe historische titel.

Mordheim: City of the Damned: tactische rpg, gebaseerd op de plastic-en-bordkartoncultklassieker Mordheim. Je bestuurt een van de vier milities in de woelige straten van de stad, en vecht daarmee om je territorium uit te breiden. De gevechten hebben een vuile straatvechtkwaliteit: aan het einde van zo’n knokpartij kunnen je manschappen wel eens met een paar ledematen minder overblijven.

Blood Bowl II: Legendary Edition: een van tonnen extra content voorziene uitbreiding voor de baldadige mix tussen American Football en de fantasywezens van Warhammer. Een van de nieuwigheden is de mogelijkheid om eigen fantasyteams samen te stellen.

Battlefleet: Gothic Armada: nog maar eens een strategiegame, alleen op pc. Navale actie, waarin je tientallen slagschepen en kruisers moet managen tijdens en tussen ruimteslagen, voert de boventoon. De game kwam begin dit jaar op de markt.

Necromunda: Underhive Wars: eveneens een tactische rpg die vooral de persoonlijke band tussen de speler en zijn soldaten in de verf wil zetten. “We zagen dat in de XCom-games”, vertelde producer Yves Bordeleau me onlangs: “als de soldaten die je uitzet een persoonlijkheid hebben, speel je er omzichtiger mee: het doet een beetje pijn wanneer ze zouden sneuvelen. Maar we werken ook aan verregaande customisatiemogelijkheden: fans van de tabletop-games in het Warhammer-universum spenderen soms uren en dagen aan het verven van hun personages. Dat willen we ook vertalen naar onze game.”

Space Hulk: Deathwing: een first person shooter uit Warhammer 40K, met een Space Marine in de hoofdrol. Opvallend is de snelheid waarmee je de game speelt, en die een tikkeltje trager is dan die van een menselijke protagonist in pakweg een Call of Duty-game. Maar daar krijg je wel een en ander voor in de plaats: die snelheid wordt namelijk wat ingeperkt door je Terminator Armor, in essentie een reusachtig exoskelet, dat je van extra (vuur)kracht voorziet.

 

 

 

No Comments :

juli 2024
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

* Your email address will not be published.